Drugs in het verkeer?

In België geldt er een nultolerantie voor drugs in het verkeer. Dit betekent dat het gebruik van drugs leidt tot zware straffen. De wet is duidelijk: als er sporen van verboden stoffen in je lichaam worden aangetroffen, ben je strafbaar. Enkele van de stoffen waarvoor deze strikte wetgeving geldt, zijn THC (de actieve stof in cannabis), amfetamine (speed), MDMA (xtc), morfine of heroïne, en cocaïne. Het maakt niet uit of je net een klein beetje gebruikt of dat je er zwaar onder invloed van bent: zodra men vaststelt dat je een van deze stoffen in je lichaam hebt, riskeer je zware straffen.

Wanneer wordt er van jou verwacht dat je een drugstest aflegt?

Als de politie vermoedt dat je onder invloed van drugs bent, bijvoorbeeld door uiterlijke kenmerken zoals een slome reactie, verstoorde coördinatie of wazige ogen, kan zij je verplichten om een drugstest af te leggen. Dit geldt niet alleen voor bestuurders van een auto, maar ook voor wie op een motor, brommer, fiets of zelfs te paard rijdt. Het maakt niet uit welk voertuig je bestuurt: een drugstest kan altijd opgelegd worden wanneer de politie dat nodig acht.

Bovendien ben je zelfs als voetganger aan een drugstest onderworpen als je betrokken bent bij een verkeersongeval. De politie kan in dit geval eenvoudigweg vermoeden dat je onder invloed was, zelfs zonder dat je een voertuig bestuurde. Passagiers kunnen doorgaans niet getest worden, tenzij het vermoeden bestaat dat zij het ongeval hebben veroorzaakt door bijvoorbeeld de bestuurder af te leiden of te hinderen.

Hoe verloopt een drugscontrole en wat gebeurt er als je test positief is?

De politie heeft een gestandaardiseerde checklist waarmee ze eerst uiterlijke tekenen van drugsgebruik vaststelt. Dit kunnen aanwijzingen zijn zoals vernauwde of juist verwijde pupillen, moeilijkheden met spreken, een onregelmatige balans of de geur van drugs. Indien uit deze eerste controle blijkt dat er voldoende aanwijzingen zijn dat je drugs hebt gebruikt, wordt er een speekseltest afgenomen.

De speekseltest is een effectief middel om na te gaan of er recentelijk drugs in je lichaam aanwezig zijn. Als de test positief uitvalt, krijg je meteen een rijverbod van minimaal 12 uur opgelegd. Je rijbewijs kan zelfs tijdelijk worden ingetrokken, soms voor een periode van 15 dagen. Bij druggebruik is het bovendien gebruikelijk dat de politie je voertuig ter plekke parkeert of zelfs in beslag neemt, afhankelijk van de situatie. Als iemand met een geldig rijbewijs en zonder alcohol- of drugsgebruik ter plaatse is, kan die persoon met je voertuig verder rijden. Het terugkrijgen van je rijbewijs kan pas gebeuren nadat je een negatieve speekseltest hebt afgelegd, en je zult het zelf moeten ophalen bij het politiebureau.

Kan je een speekseltest weigeren?

In sommige gevallen kun je besluiten om een speekseltest te weigeren. Je hoeft de reden van je weigering niet aan de politie te geven, maar dit betekent niet dat je ontsnapt aan de gevolgen. Als je weigert, zal de politie een arts inschakelen om te bepalen of de weigering gerechtvaardigd is. Als de arts oordeelt dat je weigering ongegrond is, ben jij verantwoordelijk voor de kosten van deze medische tussenkomst. Na een positieve speekseltest wordt er een extra monster afgenomen, namelijk een speekselstaal, dat in een laboratorium wordt geanalyseerd om het resultaat van de speekseltest te bevestigen. De resultaten van dit laboratoriumonderzoek gelden als wettelijk bewijs en als deze positief zijn, ben je strafbaar en moet je je voor de politierechtbank verantwoorden. Het weigeren van dit vervolgonderzoek kan leiden tot hoge boetes tot wel 16.000 euro.

Wat zijn de straffen voor drugs in het verkeer?

De straffen voor rijden onder invloed van drugs zijn zeer zwaar en kunnen snel oplopen. Als de speekseltest positief is, krijg je niet alleen een tijdelijke intrekking van je rijbewijs, maar kun je ook geconfronteerd worden met een forse geldboete, die kan variëren van 1.600 tot 16.000 euro. Bovendien loop je het risico op een rijverbod van minimaal drie maanden tot wel twee jaar. Dit geldt ook voor beginnende bestuurders, die vaak nog strenger gestraft worden. Indien je minder dan twee jaar in het bezit bent van je rijbewijs, zal je automatisch een rijverbod opgelegd krijgen en moet je opnieuw een rijexamen afleggen.

Als je binnen drie jaar na een eerdere overtreding opnieuw betrapt wordt op rijden onder invloed van drugs, zijn de gevolgen nog ernstiger. De boetes kunnen dan oplopen tot 40.000 euro en je riskeert een gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar. Daarnaast kan je het recht om een voertuig te besturen voor een periode van drie maanden tot vijf jaar verliezen.

Zwaardere straffen bij recidive, ongevallen of drugsgebruik door anderen. Als je een ongeluk veroorzaakt terwijl je onder invloed van drugs rijdt, worden de straffen nog zwaarder. Wanneer er gewonden of doden vallen, moet je sowieso voor de rechtbank verschijnen en riskeer je een gevangenisstraf. Dit zijn verzwarende omstandigheden die een forse impact kunnen hebben op de strafmaat. Daarnaast is er de mogelijkheid dat je een tweede keer betrapt wordt binnen drie jaar op rijden onder invloed van drugs. In dat geval worden de straffen verdubbeld en krijg je niet alleen een hoger boetebedrag, maar moet je mogelijk ook medische of psychologische testen ondergaan, evenals extra theorie- en praktijkexamens.

Als je iemand anders onder invloed van drugs een voertuig leent of hen aanzet om te rijden, ben jij zelf ook strafbaar. Dit kan eveneens resulteren in boetes en een tijdelijk rijverbod, zelfs als het voertuig niet jouw eigendom is.

De noodzaak van juridische bijstand is essentieel. Gezien de zwaarte van de straffen bij rijden onder invloed van drugs, is het essentieel om juridische bijstand te zoeken. De gespecialiseerde advocaten van BoeteAdvies zijn experts in het behandelen van zaken met betrekking tot drugs of alcohol in het verkeer. Wij begrijpen de complexiteit van de wet, of het nu gaat om het aanvechten van een positieve test, het verlagen van de boete of het minimaliseren van de gevolgen van een rijverbod of de op te leggen herstelexamens of onderzoeken. Neem vandaag nog contact op met BoeteAdvies voor een grondige analyse van jouw situatie. Onze advocaten staan klaar om je te helpen bij het navigeren door de juridische procedures en om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk wordt vertegenwoordigd. Wacht niet, de gevolgen van een drugscontrole kunnen ingrijpend zijn en met professionele bijstand kun je je kansen op een gunstiger resultaat aanzienlijk vergroten.

Levenslang rijverbod door medische of geestelijke ongeschiktheid (art. 42 Wegverkeerswet)?

Wat is artikel 42 Wegverkeerswet? Art. 42 van de Wegverkeerswet biedt de mogelijkheid voor de rechtbank om een bestuurder rijongeschikt te verklaren, meestal als gevolg van problematisch alcohol- of druggebruik, maar ook vanwege fysieke of geestelijke aandoeningen. Het gaat hierbij om een beveiligingsmaatregel, het is geen straf. Wanneer je rijongeschiktheid wordt vastgesteld, mag je geen enkel motorvoertuig meer besturen. Deze maatregel treedt onmiddellijk in vanaf de uitspraak op de zitting, zelfs als je in beroep gaat of in verzet gaat tegen de uitspraak. Je rijbewijs wordt ingehouden tot het moment dat jij kan aantonen dat je niet medisch of geestelijk ongeschikt (meer) bent.

Verschil tussen rijverbod en rijongeschiktheid?

Rijongeschiktheid is niet hetzelfde als een rijverbod. Waar een rijverbod een straf is, is rijongeschiktheid een beveiligingsmaatregel die bedoeld is om het verkeer te beschermen tegen bestuurders die niet in staat zijn om veilig een voertuig te besturen. Het kan worden opgelegd op basis van medische of geestelijke ongeschiktheid, bijvoorbeeld door chronisch alcohol- of drugsgebruik, maar ook door andere aandoeningen die het rijgedrag beïnvloeden. 

Waarom wordt iemand rijongeschikt verklaard?

In de praktijk wordt rijongeschiktheid vaak opgelegd in gevallen van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer. Wanneer er aanwijzingen zijn dat een bestuurder onder invloed was, kan dit leiden tot een grondig medisch onderzoek. Een arts kan bloed-, urine- of haaranalyses uitvoeren om vast te stellen of er sprake is van chronisch gebruik van alcohol of drugs. Maar rijongeschiktheid kan ook optreden door andere fysieke of geestelijke aandoeningen, zoals medicijngebruik of mentale gezondheidskwesties. 

Wat te doen bij rijongeschiktheid?

Als je rijongeschikt bent verklaard door een politierechtbank, kan je in eerste instantie overwegen in beroep te gaan. Het is belangrijk om te begrijpen dat rijongeschiktheid onmiddellijk ingaat en zelfs blijft gelden tijdens een beroep. In de praktijk kan dit betekenen dat je voor een langere periode niet mag rijden dan noodzakelijk, omdat de beroepsprocedures tijd kunnen vergen. Het is dan ook cruciaal om deskundige juridische bijstand in te schakelen, om je rechten te beschermen en om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de maatregel te laten herzien.

Herziening van de rijongeschiktheid?

Hoe krijg je je rijbewijs terug? Gelukkig voorziet de wet in een mogelijkheid om de rijongeschiktheid na zes maanden te herzien. Dan kan je via een verzoekschrift vragen om herziening van de maatregel. Dit verzoek moet worden ondersteund door medische verslagen die aantonen dat je niet langer ongeschikt bent om een voertuig te besturen. Dit kan bijvoorbeeld door bewijs van langdurige onthouding van alcohol of drugs. De rechtbank zal dan opnieuw beoordelen of de rijongeschiktheid opgeheven kan worden, eventueel na aanvullend onderzoek door een gerechtsdeskundige.

Waarom is deskundige bijstand zo belangrijk?

Als je geconfronteerd wordt met een rijongeschiktheid vanwege alcohol of drugs, is het van groot belang om juridische hulp in te schakelen. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn en je hebt iemand nodig die begrijpt hoe de wet werkt. Bij BoeteAdvies staan wij klaar om je bij te staan met deskundige advocaten die uitgebreide ervaring hebben met zaken die betrekking hebben op alcohol en drugs in het verkeer. Wij kunnen je helpen bij het aanvechten van de rijongeschiktheid of bij het aanvragen van de herziening.  Neem vandaag nog contact met ons op om je situatie grondig te bespreken. Wij zorgen ervoor dat je optimaal wordt vertegenwoordigd en dat we alles doen wat in onze macht ligt om de gevolgen tot een minimum te beperken. Wacht niet te lang, contacteer ons voor een deskundige aanpak die het verschil kan maken.